Етикети

, , , ,

Името на Ямбол не означава град на Диана, нито пък произлиза от Диосполис – град на Зевс. Топонимът Ямбол всъщност означава град на два бряга. Това каза в предаването „Отвъд новините“ с Димитър Попов по телевизия Диана историкът Добрина Берова. Новата теория за произхода на името на града е залегнала в нейната книга „Топонимия на Ямболско“, която предстои да излезе в края на тази година (2012г. – бел моя). Книгата е част от мащабен национален проект на Търновския университет за описание на топонимите във всички области на страната.

Името на Ямбол произлиза от латинското наименование Диамполис и е дадено на града през 3 век, когато региона е част от римската империя. То е сред най-старите топоними в областта. По- стари са само наименованията на реките. Тунджа е с тракийски корен и означава бушуваща река, а Мараш означава Голяма река, каза Берова.

Тя опроверга и всеобщото схващане, че името Кабиле произлиза от името на богинята Кибела. Всъщност името е също с тракийски корен и означава блато, заблатена местност, каза Берова.

Според нейните проучвания в региона, наименованията на географските местности в ямболско са доста пъстри по етимологията си. 60% от названията са с български корени, 30% са със смесен български и турски произход, и 10% от топонимите са чисто турски. Големият брой турски топоними се дължи на това, че при идването на османските орди пред 14 век ямболският край е бил почти обезлюден, поясни Берова. За да се спасят от нашествието, българите избягали в планините или в днешна Добруджа, която по това време все още е била свободен край.

ИЗТОЧНИК –  http://yambolskinovini.com/24/6229.html  чрез т. нар. кеш на Гугъл. Страницата вече не се поддържа.