Книга: Честотно-тълковен речник на личните имена у българите

„Честотно-тълковен речник на личните имена у българите“ е резултат на многогодишна събирателна и изследователска дейност на личните имена в страната ни за периода 1901 – 1970 г.
За основа на речника са послужили събраните по регистрите за раждане 20 000 имена на родените през посочения период 2 719 839 деца в бившите 99 околийски града. Посочената относителна честотност на имената, макар и не абсолютна, има приблизителна достоверност и дава възможност на читателя да се ориентира в състоянието на съвременната ни личноименна система.
В речника са включени над 5600 имена с честотност на разпространение 5 и повече пъти. Останалите имена са предимно периферийни, създадени по родителски и случайни хрумвания или по чужди образци и антропонимични системи.
Всяко име е придружено с данни за честотността му и с кратки бележки за езиковия и народностния му произход, както и за скрития, най-често пожелателен смисъл.
Речникът е предназначен като наръчен справочник за нашите млади семейства и за всички, които се интересуват от имената в съвременната ни антропонимична система.


 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s