Смешни имена на селища в Македония

На Балканския полуостров са представени голям брой необичайни имена, които се отнасят предимно за села, а едно за градски селища.

Така едно градско селище в Сремска Митровица в съседна Сърбия се нарича Пичковац. Тогава в околностите на Лесковец има села с имена Горне и Доне Брияне. В Хърватия, близо до Нова Градишка, в западна Славония, има място, наречено Смъртич. В България в близост до София се намират градовете Дупница и Перник.

В Република Македония можем да споменем селата Пърдейци, Подмочани, Паликура, Кури дере, Куратица, Мокрени, Горно и Долно Дупени, Кривогащани, Подръжи Конь, Търкане… Приток на Бистра е известен сред местното население като Пичкарица, а селото с най-кратко име е Бъс до Крива паланка.

Село Кривогащани гледано откъм Крушево

Ето как са възникнали имената на някои от тях.

Подмочани

„Откъде си, да не си от Подмочани, защо си се напикал в гащите?“, питаме понякога малки деца, без да знаем, че в топонимичните тълкуватели в Македония някой е проучвал и обяснявал, че името на с. идва от състава „под моч“ ”, което означава място, което е под мокро, под блатисто и мокро място.  Хората, преселили се от това място, образували село, което получило името на блатистата местност, откъдето дошли.

Мокрени

А село Мокрени, което се намира в Костурско, Беломорска Македония, е кръстено на преселниците, които са го образували, дошли от местност Мокра, която е била влажна и блатиста местност. Имаме и село, което е получило името си от сухата почва, върху която е разположено. Бел ред. У нас село Мокрен същестува близо до Сливен и военен полигон Ново село.

Кури дере

Такова е велешкото село Кури дере, което предизвиква реакция на смях или учудване сред мнозина, които не са чували за корена на този топоним. Село Кури дере означава суходолие и е от турски произход – кури означава сухо, дере е дол. Куру всъщност е оригиналната турска дума, означаваща сух.

Паликура

Интересно е и името на тиквенското село Паликура. Всъщност има две истории за произхода на това село, което се намира на хълм. Според жителите на Паликура името е отпреди няколко века, още от турско време. Когато аскерът дойде да стреля с оръдия по комитите на хълма, се чуха команди: „Пàли (Огън)!“ Тъй като турците пропуснаха, те им показваха среден пръст или цялата ръка отгоре и ги провокираха с цяло гърло. Името Паликура е от гръцки произход. „Палаиос“ е гръцко прилагателно, което означава старо, а съществителното „хорион“ е гръцко, което означава село, така че Паликура е старо село.

Горно и Долно Дупени

„Къде да търся нещо вечер, за да се изморя, в Горно или в Долно Дупени?“, е често срещана шега сред младите хора и си е чиста заблуда. Дупени е получено чрез топонимизиране на етническата група в множествено число Дупяни, хора, които произлизат от местност Дупа, което означава кухо място, дупка. Бел. ред. Името на град Дупница има същия произход.

Пърдейци

Името Пърдейци произлиза от личното име Пърде, Пърдо, Пърдан, тоест от родово име Пърдевци.

Мръзенци

А Мръзенци, което също е гевгелийско село, не е създадено от мързеливо население, а от хора, дошли там от мразовита долина, където е студено и мразовито.

Грешница

В околностите на Скопие има село Грешница. Звучи сякаш става дума за жена с грехове, но в основата на този топоним стои думата градец или градче.

Кривогащани

Според преданието Кривогащани произлиза от някогашното градско селище Крив град, простирало се от Македонски брод (Дебреще) до Битоля (Чепигово), образувано при идването на южните славяни на Балканите. Наречено е така поради кривите, тесни и дълги улици. В определен исторически момент е имало голямо земетресение и наводнение, затова е останал само центъра на тогавашния град – днешното село Кривогащани. Тази предание за съществуването на някогашния град се поддържа от населението с находки, открити при обработката на земята, като основи на стари сгради, каменни плочи от гробове, различна керамика, чаши и др.

Има и друго предание за произхода на името на Кривогащани, според което то произлиза от носията на Кривогащани. А именно околните места се подигравали на старите кривогащанци, че носели гащите си накриво. От тази подигравка името на селището също се получи, а жителите не се сърдеха на другите за тази шега, а напротив, гордееха се с това име и приеха името на своето село.

Бел ред. Иска ли питане, че тези предания и народни обяснения са несъстоятелни и обясниенито на името е малко по-друго. Кривогащани е жителско име. Също както горните Подмочани, Мокрени, Дупени, Пърдейци и Мръзенци. Името на селото е известно от грамота, издадена в 1334-1335 г. Названието Кривогащани сочи жители на местност с име *Криви Гат, чието име не е запазено пряко, а се реконструира по научен път. Първият елемент е ясен и днес, а думата гат е със значение ‘брана, насип, преграда на река‘. В старобългарския език гат ‘канал‘, в сръбски гат ‘насип, яз‘. Думата е сродна със санскритската gati ‘път‘[1], а и с англ. gutter ‘улук (на покрив), канавка‘.


Източник: https://arhiva.republika.mk/536332


БЕЛЕЖКИ:

[1] Станковска, Љубица. Македонска оjконимиjа, кн. 1, Скопjе, 1995, с. 159-160.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s